Dijital Çağda Değer Eğitiminde Çizgi Filmlerin Yeri: ‘Rafadan Tayfa’ Örneği - Daşcı, Aslıhan Aybüke (3. Türkiye Sosyal Bilimler Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı, 2023)
Teknolojik gelişmelerin ve değişen dünyanın etkisi ile genelde insanların, özelde ise çocukların ilgi, alaka gösterdiği mecralar, olaylar ve durumlar değişmektedir. Geçmişte bir çocuğun ilgisini çeken oyun, çamurdan pasta yapmak iken şimdi arttırılmış gerçeklik teknolojileri ile o pastanın içerisindeki karbonhidrat molekülleri arasında seyahat etmek ilgi çekici hale gelmiştir. Bu açıdan baktığımızda, değişen ve gelişen dünyanın içerisinde doğan yeni nesil çocuklar bir önceki nesle göre daha farklı bakış açılarına ve ihtiyaçlara sahiptirler. Bu durumu görmezden gelen, ayak uyduramayan sistemler ise işlemez hale gelmeye ve kaybolmaya mahkumdur. Çalışmamızda yaşamış olduğumuz çağda çocukların dikkatini çeken eğlence ve aynı zamanda eğitim araçlarından biri olan çizgi filmleri incelemeye çalışacağız. TRT Çocuk kanalında 2014 yılında yayın hayatına başlayan ve üç farklı proje şeklinde devam eden “Rafadan Tayfa” çizgi filmindeki değerlerin incelenmesi çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır.