Erol Güngör’e Göre İslam’ın Bugünkü Meseleleri - Uygun, Süeda Nur (Bir Sosyolog Bir Kavram ve Din - 1, 2023)
Türkiye’nin son yüzyılına bakıldığında özellikle kültür çalışmalarında milliyetçi muhafazakâr çerçevesinde ilk akla gelen isimlerden, sosyal psikolojinin öncü ismi Prof. Dr. Erol Güngör olacaktır. Gerek kendi telif ettiği eserleri gerekse tercümeleri ile son yüzyılın Türk mütefekkirleri arasında olan Erol Güngör’ün İslam’ın Bugünkü Meseleleri adlı eseri, İslamiyet’in modern dünya karşısında bulunduğu konum üzerinde güncel bir analiz sunmaktadır. Bu çalışmanın konusu “İslam’ın Bugünkü Meseleleri” adlı eserde müellifin işaret edilen problemleri ve çözümleri değerlendirmektir. Çalışmanın amacı ise Erol Güngör’ün tüm çalışmalarını genel bir incelemeye tabi tutmak değil İslam'ın bugünkü meseleleri adlı eserinde işaret ettiği problemleri ve bu problemlerin günümüz Müslüman dünyasına söylediklerini din sosyolojisi bilimi ışığında değerlendirmektir. Bu minvalde ilk bölümünde Erol Güngör’ün fikir dünyası; bulunduğu siyasi ve kültürel çağın düşünce zemini ve eserlerinden bahsedilecektir. Çalışmanın ilerleyen bölümlerinde ise İslam’ın Bugünkü Meselelerinde ele aldığı başlıklar ve mevzu bahsedilmiş meseleler üzerinde durulacaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi olarak doküman analizi kullanılmıştır.