Ünver Günay, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması - Cömert, Cennet Feyza (Bir Sosyolog Bir Kavram ve Din - 1, 2023)
Türkiye’deki ilahiyat fakültelerinde ilk din sosyolojisi doçent ve profesörü olma şerefine sahip ve Türk din sosyolojisinin duayenlerinden olan Ünver Günay, lisans eğitimini “laik, sosyal ve hukuk devleti” şeklinde tanımlanan Türkiye’nin bu özelliğini en iyi yansıtan üniversitelerinden olan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde tamamlamış, oradan mezun olduktan sonra ise Türkiye’nin laiklik konusunda örnek aldığı Fransa’da doktora eğitimini tamamlamıştır. Ünver Günay’ın buralarda eğitim alması ilahiyat camiasında milliyetçilik, laiklik ve modernlik gibi anlayış ve kavramların üzerinde görüldüğü kişilerden olmasına vesile olmuştur (Kirman, 2018, 14; Coşkun, 2018, 7). Bodur’a göre Günay, sosyolojik anlayışı ve derin dini bilgisiyle Türk Din Sosyolojisinin oluşmasında önemli katkıları olmakla birlikte sosyoloji araştırmalarını Türk toplumu üzerinde inşa eden ve sosyal hayatın dini yüzleri ile ilgili incelemeler yapan bir sosyologdur. Yöntem konusunda oldukça yetkin bir isim olan Günay, Fransa'da doktora eğitimi almış olmasından ötürü araştırmalarında genellikle nicel metodolojiyi kullanırken, aynı zamanda hem nitel hem de nicel yöntemleri birlikte kullanmaktadır. Araştırmış olduğu temel konulardan en önemlileri, tasavvuf ile ilgili mistik oluşum ve sosyolojik tahlillerin Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasındaki rolünü dini tipolojide değerlendirmesidir (Bodur, 2009, 1-19). Ünver Günay’ın sosyal bilimsel metodolojik anlamda objektiflik ve tarafsızlık ilkesini benimsemesi, tüm ideolojik davranış ve tutumlardan uzak kaldığının bir göstergesidir (Bodur, 2009, 1-19; Kirman, 2018, 15). Bu çalışmanın odak noktası, Türk Din Sosyologları arasında duayen kabul edilen Ünver Günay'ın hayatı ve din sosyolojisine olan katkılarıdır. Bu çerçevede amaç, Ünver Günay'ın kendisi hakkında yapılan araştırmaları, din sosyolojisindeki rolünü, eserlerini ve Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşması konulu çalışmalarını incelemektir.