Toplumsal Cinsiyet Kavramı: Kapsam ve Tartışmalar - Ünalan Turan, Sümeyra (Cinsiyet Sorunu ve Aile, 2024)
Akademik yazında hatırı sayılır bir yer işgal etmesine karşın toplumsal cinsiyet (gender) kavramı, gündelik dildeki kullanımıyla kafa karışıklığına yol açmakta; özellik-le son yıllarda kavramın LGBTQ+ hareketiyle yan yana anılması, muhafazakâr camiada kavramın kullanılmasına yönelik güçlü bir reflekse neden olmaktadır. Bu tepkiler ba-zen makul sınırın ötesine geçerek kavrama ilişkin akademik müktesebat topyekûn yok sayılabilmektedir. Çalıştay esnasında kavrama yönelik tartışmaların olması, hatta ar-tık kavramın kullanılmaması gerektiğine yönelik fikirlerin dile getirilmesi, beni, çe-lişkili şekillerde kullanılan toplumsal cinsiyet kavramının geçmişten bugüne serüve-nini ele almaya ve hâlâ işlevsel bir araç olup olmadığını tartışmaya sevk etti. Zira kav-rama yönelik tartışmaların etkin bir parçası olabilmek için önce kavramın geçmişten bugüne kapsam ve içeriğini, kavrama yönelik eleştirileri bilmek, sonra kavramın işlev-selliğini tartışmak ve kelimeyi sadece popüler kullanımına hapsederek akademik fonk-siyonunu gözden kaçırmamak gerektiğini düşünüyorum.