Ebû Hanîfe’de Makâsıd Düşüncesi Üzerine Bir Deneme - Şener, Mehmet (İmâm-ı Azam Ebû Hanîfe ve Düşünce Sistemi, 2025)
Büyük hukukçu İmam Ebû Hanîfe’nin nassları anlama ve yorumlamada izlediği içtihat metotları arasında “makâsıd” gibi bir kavramın yer alıp almadığını ve bu pren-sip çerçevesinde içtihat yapıp yapmadığını ortaya koyabilmek için, sahabe ve tâbiûn nesillerinin yeni olaylara hukukî çözüm arama konusunda nasıl bir metot izlediklerini ana hatlarıyla belirtip, bazı örnekler de vererek, Ebû Hanîfe’nin bu iki nesilden etki-lenme oranının ne derecede olduğunu belirlemeye çalıştıktan sonra, “Şeriatın mak-satlarını derinlemesine bilmenin” içtihat şartlarından olup olmadığı hususuna işaret edip, büyük İmam’ın nassları anlama ve yorumlama metodu ile, yeni olayların hukukî çözümlerinde nasıl bir yol izlediğini ve hüküm istinbâtında “makâsıd-masla¬hat” kavramlarına ne ölçüde yer verdiğini ele alacağız.