Tefsîrü’l-Kur’âni’l-Kerîm Bi’l-Kırââti’l- Kur’âniyyeti’l-Aşr Adlı Eserin Kıraat İlmi Açısından Değerlendi-rilmesi: Bakara Sûresi Örneği - Güloğlu, Nazife Vildan; Özkur, Betül (19. Yüzyıldan Günümüze Kudüs Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı, 2025)
Tutarlı bir tefsir faaliyeti için gerekli olan ilimler vardır. Bunlar arasında ise rivayetlerin özel bir yeri bulunmaktadır. Kıraat farklılıkları, bu rivayetler içerisinde vazgeçilmez bir konuma sahiptir. Özellikle kırâat-i aşere imamları olarak bilinen on kıraat âlimine nispet edilen meşhur kıraatlerin Kur’an tefsirinde kullanılması büyük önem arz etmektedir. Tefsîrü’l-Kur’âni’l-Kerîm bi’l-kırââti’l-Kur’âniyyeti’l-‘aşr adlı eser, Kur’an’ın on kıraatle tefsirine yönelik olarak hazırlanmış orijinal bir çalışmadır. Eser, Gazze İslâm Üniversitesi yüksek lisans programında 2002 ile 2008 yılları arasında tamamlanan on üç tezin bir araya getirilmiş hâlidir. Eserde, her bir yüksek lisans çalışmasının bir cilde karşılık geldiği ve nihayetinde onun on üç cilt olarak basıldığı görülmektedir. Söz konusu tefsirin bütün Kur’an sûrelerini ele alan kapsamlı bir çalışma olduğu anlaşılmaktadır. Dolayısıyla Kur’an okuma ve kıraat alanı ile ilgili önemli mülahazalar sunacağı düşünülmektedir. Ayrıca eserin asırlardır süregelen bir zulmün gölgesinde yazılmış olması da onun değerine ayrı bir değer katmaktadır. Bu sebeple tefsirin tanıtımının, genelde İslâmî çalışmaların özelde ise kıraat çalışmalarının her türlü zulüm ve baskılara rağmen devam ettiğine yönelik güzel bir örnek sunacağı umulmaktadır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi ve içerik analizi metotları kullanılacaktır. Tefsirin genişliği sebebiyle bu çalışma, Bakara sûresinin ilk yüz âyeti ile sınırlı tutulacaktır. Bu itibarla çalışmada esas olarak ilgili âyet tefsirlerinin yer aldığı bölümler incelenerek buralarda yer alan kıraatler ile ilgili izahlar tespit edilecek ve eserin kıraat ilmine, Kur’an okuma ve öğretim tarihine katkıları ortaya konulacaktır. Bununla birlikte araştırmada eserin giriş kısmı ile ilgili de kısa bir bilgi verilecektir. Bu araştırma ile mübarek Filistin topraklarında, değerli eserler yazıldığını ve hatta Filistin halkının savaş ile iç içe iken dahi ilmi çalışmalar yaptıklarını gözler önüne sermek hedeflenmektedir. Tefsîrü’l-Kur’âni’l-Kerîm bi’l-kırââti’l-Kur’âniyyeti’l-‘aşr adlı eserde belirtildiğine göre bu çalışma, tefsire yeni bir boyut kazandırmayı ve tefsir kapılarından önemli bir kapıyı açmayı amaçlamıştır. Netice itibariyle bu çalışma, genel olarak zikri geçen amaca destek olmayı, özelde ise Filistin’in konuşulmasını hedeflemektedir. Tefsîrü’l-Kur’âni’l-Kerîm bi’l-kırââti’l-Kur’âniyyeti’l-‘aşr adlı eserin bir muhtasarının yaptırılarak İstanbul Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi tarafından basıldığı görülmektedir. Ayrıca eser hakkında biri doktora biri yüksek lisans olmak üzere iki araştırmanın hâlen devam ettiği müşahede edilmektedir. Yüksek lisans çalışması, tarafımızdan yürütülmekte olup eserin ilk iki cildine yöneliktir. Bu araştırmada kısaca ilgili çalışmalar hakkında da bilgi verilecektir. Zikri geçen araştırmalar haricinde söz konusu tefsirin herhangi bir çalışmaya konu olmadığı, bu sebeple de yaygın olarak tanınmadığı söylenebilir. Bu çalışmanın, eserin tanıtımına yönelik katkı sağlaması beklenmektedir.