7 Ekim Sonrası Gazze’deki Sağlık Kuruluşlarının Gözden Geçirilmesi - Ünal, Kübranur (19. Yüzyıldan Günümüze Kudüs Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı, 2025)
Gazze’de süregelen bu savaşta birçoğu çocuk olmak üzere binlerce kişi öldürülürken, yüz binlerce yaralı hayatta kalmaya çalışmaktadır. Gazze'deki hastanelerin neredeyse tamamı saldırılar ve bombalamalar sırasında oluşan hasar nedeniyle çalışmamaktadır. Çoğunlukla Gazze’nin güneyinde kalan küçük kapasiteli sağlık kuruluşları ise kritik ameliyatları sürdürmek ve bakım sağlamak için yetersiz tıbbi malzemeyle sınırlı kapasitede çalışmaktadır. Bu çalışmanın amacı 7 Ekim Sonrası Gazze’deki sağlık kuruluşlarının durumunun gözden geçirilmesidir. Gazze’de sağlık hizmetleri, hükümet ve özel sektör güdümündeki sistemler ile yürütülmektedir. Bunlar; Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşları, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) bağlı sağlık kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşlarına bağlı sağlık kuruluşları ve Özel Sektöre bağlı sağlık kuruluşlarıdır. Şifa Hastanesi, Gazze Türk-Filistin Dostluk Hastanesi, Ehli Hastanesi, Avrupa Hastanesi, Nasr Çocuk Hastanesi, Endonezya Hastanesi, Aksa Şehitleri Hastanesi, Avde Hastanesi, Kudüs Hastanesi, Kemal Advan Hastanesi, Şehit Muhammed ed-Durra Hastanesi, Ebu Yusuf en-Neccar Hastanesi ve Kuveyt Hastanesi Gazze Şeridi'nde bulunan en önemli hastanelerdendir. Gazze Şeridi'nde hastanelerin yanı sıra poliklinikler, tıp merkezleri ve temel tıbbi hizmetlerin sağlanmasına katkıda bulunan hayır dernekleri de bulunmaktadır. Bu çalışmada 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’deki bu sağlık kuruluşlarının son durumu literatürden ve haber sitelerinden incelenmiştir. 2022 yılı Filistin merkez istatistik bürosu verilerine göre Gazze’de toplam 35 hastane bulunmaktadır. 13 hastane Sağlık Bakanlığı veya Filistin Kızılay’ı, 22 hastane ise özel sektör idaresindedir. Bin hastaya düşen yatak sayısı 1.3’tür. Gazze’de 159 adet birinci basamak sağlık hizmeti veren kurum vardır ve bin hastaya düşen yatak sayısı 1.2’dir. 7 Ekim sonrası, sağlık kuruluşları İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının temel hedefi haline geldi. Binlerce hasta, yüzlerce sivil ve sağlık personelinin bulunduğu sağlık tesisleri İsrail ordusu tarafından vuruldu. Gazze Şeridi’ndeki hastaneler elektrik, su, ilaç ve yakıtın tükenmesi nedeniyle hizmet dışı kaldı. İsrail'in Gazze'deki hastanelere yönelik savaşı; aylarca süren yoğun bombardıman ve yardımlara yönelik tam abluka nedeniyle Gazze’nin sağlık sistemini tamamen çökme noktasına getirdi. Gazze'deki sağlık kuruluşlarına yönelik saldırılar, bölgedeki insanlık dramının en acı ve korkunç boyutlarından birini oluşturmaktadır. Gazze'deki durum, sadece bölgedeki insanlar için değil, dünya genelindeki insanlık için de büyük bir sorundur. Sağlık kuruluşlarına saldırmanın bu savaşta temel bir hedef haline gelmesi hem uluslararası hukuka aykırıdır hem de insani bir felakettir. Hastaneler, savaş ve çatışma ortamlarında sivillerin hayatta kalabilmesi için kritik öneme sahiptir ve her zaman ""korunması gereken alanlar"" olarak kabul edilir. Uluslararası dayanışma, insan haklarına saygı ve kalıcı barış sağlanarak sağlık hizmetleri en ideal hale acilen getirilmelidir.