Batı Trakya Göçmenleri - Yeprem, Remzi (Hasan) (Tarihten Bugüne Bursa İnsanı, 2025)
Batı Trakya, Karadeniz Marmara ve Ege denizleriyle balkan Rodop dağları silsilesi arasında kalan ve “Trakya” adı verilen coğrafyanın batı kesimini ifade eder. Türkiye – Yunanistan sınırını oluşturan Meriç nehrinden itibaren batıya doğru Dedeağaç, Gümülcine ve İskeçe olmak üzere üç vilayetten oluşur. Karasu nehri batıdaki sınırdır. Rodop sıradağları Batı Trakya’nın kuzeyini ve Yunan – Bulgar sınırını oluşturur. Güneyde Ege denizi vardır. Batı Trakya bugünkü Yunanistan’nın en doğu coğrafi bölgesini oluşturur. Toplam 8578k m2 alanı olan Batı Trakya verimli ovaları, ormanları ve bol suları olan stratejik ve değerli bir coğrafyadır. Batı Trakya’da bugün yaklaşık 400.000 nüfus yaşamaktadır. bunun 130.00 ile 150.000 kadarı Türk ve Müslümandır.