Felsefe ve Din Bilimleri Rehberi (Oku Okut Yayınları, 2024)
İslami İlimler ve İlahiyat fakültelerinin üç temel bölümünden biri olan Felsefe ve Din Bilimleri tarih, sosyoloji, mantık, psikoloji, felsefe ve eğitim gibi beşeri bilimler ışığında din olgusunu araştırır. İlahiyat biliminin beşeri bilimlerle kesişim noktasında yer alan Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü, ilahiyat eğitiminin uluslar arasılaşmasında önemli bir paya sahiptir. Aynı zamanda bu bilim dalları, İslami İlimlerin çağın idrakine hitap edebilmesinde aracı işleve sahiptir. Çağımızın en çok tartışma konusu olan yapay zeka, transhümanizm, göç ve çatışmaların çözümü gibi konularında veri üreten Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü, meselelerin düşünsel arka planını ortaya koyarken aynı zamanda alan araştırmalarıyla teorik bilgilerin sağlamasını yapmaktadır. Bu çerçevede çalışma Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm derslerinin projenin amaç ve çıktılarına uygun bir sunum formatıyla tanıtılmasını problem etmektedir. Çalışmanın amacı, Felsefe ve Din Bilimleri bölümünün içerik, fonksiyon ve çıktıları ile tanıtılmasıdır. Böylece, felsefe eğitimi aracılığıyla öğrencilere eleştirel düşünme ve analitik beceriler kazandırmayı amaçlar. Bu, öğrencilerin dinin farklı yönlerini daha derinlemesine anlamalarına yardımcı olur. Din felsefesi ve din bilimleri arasındaki farkları ve bağlantıları anlamak için okuyuculara rehberlik etmeyi amaçlar. Bu, öğrencilere farklı dinlerin ve inanç sistemlerinin mantıksal ve felsefi yönlerini değerlendirme fırsatı sunar. Elinizdeki kitap ayrıca Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü’ne özgü çalışma alanlarını ve bu disiplinlerin sağladığı değerleri vurgulayarak, ilahiyat eğitimine katkıda bulunmayı amaçlar. Son olarak çalışma, Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü’nün uluslararası boyutta ilahiyat eğitimine katkıda bulunmasını ve çağın gereksinimlerine uyum sağlamasını amaçlar. Araştırma Felsefe ve Din Bilimleri alanının özellikle lise düzeyinden itibaren öğrencilere yeterince tanıtılmadığı ve değişen dünya gündemi ile Felsefe ve Din Bilimleri alanının öneminin her geçen gün artmakta olduğu varsayımlarından hareket etmektedir. Gerçekleştirilen analizler neticesinde Anabilim dalı derslerinin içeriği, işleyişi, çıktıları, çalışma alanları, yöntemleri ile ilgili sonuçlar elde edilmiştir. Böylece bu kitabın, Felsefe ve Din Bilimleri alanını; lise öğrencilerinden, lisansüstü öğrenci grubuna değin tanıtması, alana nispeten yabancı yeni araştırmacılara yol göstermesi, danışman ve öğrencilere çalışılacak konulara yönelik fikirler vermesi ve rehberlik etmesi amaçlanmaktadır. Anabilim dallarıyla birlikte geniş bir araştırma sahasına sahip olan Felsefe ve Din Bilimleri derslerinin içerikleri, fonksiyonları, çıktıları ve ilahiyat eğitimine katkısının müstakil bir çalışmada ortaya konulması, ilahiyat öğrencisi adayı olan lise öğrencilerine, bölüm derslerini fiili olarak alan ayrıca bu bölümde lisansüstü eğitim almak isteyen öğrencilere rehberlik edecektir. İlgili amaçlar doğrultusunda çalışma farklı disiplinlerden öğretim elemanlarının hazırlayacakları bölümlerin bir araya getirilmesi ile neticelendirilecektir. Çalışma, nicel araştırma yöntemi ve dokümantasyon tekniği kullanılarak elde edilen veriler ile gerçekleştirilmiştir. Veriler ilgili bölümler hakkında yazılmış makale ve kitaplardan, alan araştırmalarından ve öğretim elemanlarının kendi yaşanmışlıkları yoluyla sağlanmıştır. Eserde, Felsefe ve Din Bilimleri alt birimleri olan Dinler Tarihi, Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi, Din Felsefesi, Din Eğitimi, İslam Felsefesi, Mantık ve Felsefe Tarihi anabilim dallarının; Tarihi, yöntemi, araştırma konuları, kurucu isimler, temel kaynaklar, anabilim dalında lisansüstü eğitim, anabilim dalında yayın yapan akademik dergiler, diğer ilahiyat bölümleriyle ilişkisi, ilahiyat dışındaki disiplinlerle ilişkisi, Türkiye dışında ilgili anabilim dalı başlıkları çerçevesinde genişçe tanıtılmıştır. Tamamlanan bölümlerin her biri kör hakemlik ilkesi yürütülerek ilgili anabilim dalında öğretim üyesi hocalarımızca hakemlenmiş ve yazarlarca gerekli görülen düzeltmeler gerçekleştirilmiştir. Eserde, sekiz anabilim dalı konu edilmiştir. Bu anabilim dallarının genel birer değerlendirmesi ile giriş yapılan bölümler, ilgili anabilim dalındaki en temel meselelere değinerek yüzeysel bir çalışmanın ötesine geçmiştir. Bunun yanında her bir bölümün sonunda anabilim dalının ilgilisine önerilen tavsiye kitap ve makaleler, tavsiye filmler bölümleri yer almaktadır. Çalışmanın İmam- Hatip liselerinde seçmeli ders olarak okutulacak Felsefe ve Din Bilimlerini tanıtan bir dersin, ders kitabı olma gibi bir iddiası mevcuttur. Aynı zamanda lisans programlarında da birinci sınıfta seçmeli ders kitabı olarak okutulabilir.