Tasavvuf Araştırmaları Lisansüstü Çalışmalar Kılavuzu (Oku Okut Yayınları, 2025)
Türkiye’de tasavvuf alanında lisansüstü eğitim ve öğretime yönelik ilgi her geçen gün artmaktadır. Lisansüstü öğrenciler ve danışmanlarının ilgili bilim alanlarına katkı sağlamak adına sarf ettikleri emeklerden gerekli neticelerin elde edilebilmesi için takip edilmesi gereken genel kabul görmüş araştırma yöntemleri ve akademik yazım teknikleri ve kuralları bulunmaktadır. Savunması yapılacak tezin araştırma yöntemlerine uygun hazırlanması, araştırma etiğine ve yazım kurallarına riayet edilerek kaleme alınması esastır. Editöryal bir çalışmanın semeresi olan bu kitapta tasavvuf alanında yürütülecek lisansüstü çalışmalarda izlenecek araştırma yöntemleri ve yazım tekniklerine dair bazı tavsiyeler başta olmak üzere, son yıllarda dolaşıma sokulan yapay zekâ kullanımı, ilkeler, imkanlar ve riskler, tasavvuf literatürü, bir yazma eser müellifinin tespiti, uygulamalı kitap tanıtımı gibi birbiriyle irtibatlı altı adet bölüm yer almaktadır. Temel İslam Bilimlerinin bir alt disiplini olan Tasavvuf bilim dalı merkezde tutulmak kaydıyla diğer dini disiplinlerde akademik çalışma yapmak isteyen araştırmacılara ve onlara danışmanlık yapan genç akademisyenlere yol gösterilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmalar yapılırken kendileri de halen akademik ve ilmi faaliyetlere öncülük eden hocaların tavsiyeleri ve şahsi tecrübeleri dikkate alınarak böyle bir ürün elde edilmiştir. Yine bu kitapta lisansüstü eğitim ve öğretim kapsamında yürütülecek araştırmalarda, derleme ve değerlendirme gibi konularda ilgili süreçlerde karşılaşılabilecek zorluklar, riskler, engeller vb. konularda rehberlik edilmesinin önemine vurgu yapılmıştır. Keza tasavvuf alanında araştırma yapacak ve yapanların karşılaşacakları muhtemel hatalara dair farkındalık oluşturmak, alanı seçecek, tez yazmaya başlayacak ya da tez yazımında belli bir aşamaya gelen adaylara yardımcı olmak, alandaki tezlerin kalitesini artırmak adına mütevazı bir katkı sunulması hedeflenmiştir. Nitel araştırma hüviyetindeki bu çalışmada uluslararası ölçütlere uygun akademik/bilimsel araştırma yöntemleri ve yönelimlerinin alana uygulanması hususunda bazı tavsiye ve tecrübeler dile getirilmiştir. Çalışmanın detayı bağlamında öncelikle tasavvuf anabilim dalında lisansüstü çalışmalarda karşılaşılan soru ve sorunlar hakkında genel bir çerçeve çizilmiş, akademik/bilimsel araştırma yöntemlerinin alana uygulanması hususunda alanda bilinen akademisyenlerin yazılı çalışmaları dikkate alarak genel bir değerlendirmelerde bulunulmuş, hocaların her biri kendi zaviyelerinden bazı şahsi tekliflere yer vermiş, bunlarla birlikte yeri geldikçe metin içinde adaylara tasavvufun temel konularında bilgilendirme yapılmıştır. Kitabın ağırlıklı bölümünü teşkil eden son kısımda özet kılavuz, alan okumalarını ihtiva eden kitaplar listesi, anlatım bozukluklarına dair bilgiler ile noktalama işaretlerinin doğru kullanımı konusunda bazı ekler konulmuştur.