Türk Dil Kurumunun Faaliyetleri - Malkoç, Hatice (2. Türkiye Sosyal Bilimler Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı, 2022)
Türk Dil Kurumu, Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla 12 Temmuz 1932’de Atatürk’ün talimatıyla kurulmuştur. Türk Dili Tetkik Cemiyetinin amacı, “Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek” olarak tespit edilmiştir. 1932, 1934 ve 1936 yıllarında yapılan üç kurultayda hem Kurumun yönetim organları seçilmiş hem de ilmî çalışmalar yapılmıştır. 1934’te yapılan kurultayda Cemiyetin adı, Türk Dili Araştırma Kurumu; 1936’daki kurultayda ise Türk Dil Kurumu olmuştur. Günümüzde, Kültür Bakanlığına bağlı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun kamu tüzel kişiliğine sahip dört kurumundan biri olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Türk Dil Kurumu, kuruluşundan bugüne dil bilgisi kitapları, bilim ve sanat terimi sözlükleri, ağız araştırmaları, Türk dünyası destanları, edebî metinler vb. 1450’den fazla eseri yayımlayarak bilim ve kültür dünyasına sunmuştur. Türkçe Sözlük’ü geliştirerek genel ağ (internet) ortamında kullanıma açan Türk Dil Kurumu, 2019 yılında Türkçe Sözlük’ün 11. baskısının tıpkıbasımını yayımlamıştır. Yazım Kılavuzu’nun son baskısı 2021 yılında yapılmıştır. İlköğretim müfredatına göre seçilen kelimelerin yer aldığı Okullar İçin Türkçe Sözlük’ün 8. baskısı yayımlanmıştır. Okullar İçin Yazım Kılavuzu güncellenmiş ve 9. baskısı yapılmıştır. Süreli yayınlarımız ise şunlardır: Türk Dili dergisi, Türk Dili Araştırmaları Yıllığı-Belleten, Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi. Türk Dil Kurumu, 2019’da genel ağ sayfasında e-kitaplarla ilgili bir bölüm açmıştır. Buradaki e-kitap sayısı 60’tan fazladır (www.tdk.gov.tr/yayinlar/e-kitap/e-kitaplar/). Türk dili alanında büyük bir uzmanlık kütüphanesi niteliği taşıyan “Türk Dil Kurumu Kitaplığı”nda 2021 yılı sonu itibarıyla 44.722 kitap, 2.751 ansiklopedi, 110 mevzuat kitabı, 1.244 yazma eser, 4.072 nadir eser, 305 mikrofilm, 1.388 tez ve araştırma, 5.828 sözlük, 10.522 cilt süreli yayın, 520 DVD/CD bulunmaktadır. Kuruluşundan bu yana çalışmalarını “Türk dili üzerinde araştırmalar yapmak, yaptırmak” ve “Türk dilinin güncel sorunlarıyla ilgilenerek çözüm yolları bulmak” iki ana ekseni üzerinde yürüten Türk Dil Kurumu, günümüzde 48 Bilim Kurulu üyesi, 23 uzmanı ve 91 çalışanıyla Türkiye’nin önde gelen bilim ve kültür kurumudur.