Afganistan’da Türkçe Öğretimi ve Afganistan Türkleri - Pulat, Gündüz (1. Türkiye Sosyal Bilimler Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı, 2021)
Yeni dünyanın modern gücü kültürel güçtür. Bu kültürel güç, kültürel etki alanı oluşturabilmek ve bunu koruyabilmek için gereklidir. Devletler kültürel etki dairesini ne kadar güçlü tutabilirse çevresel faktörlerden o kadar az etkilenir. Yumuşak güç denilen kültürel diplomasinin dil öğretimi de önemli bir bileşenidir. Türkçenin yabancı dil olarak öğretilme tecrübesinin uzun bir tarihi geçmişi yoktur. Son yirmi yılda dünyanın birçok ülkesinde birçok kurumumuzla Türkçenin yabancı dil olarak öğretilme gayreti artmıştır. Afganistan İslam Cumhuriyeti de bu çalışmaların gösterildiği ülkelerden biridir. Afganistan’da Türkçe öğrenmeye hevesli oldukça önemli bir hedef kitle vardır. Biz bu çalışmada Türkçenin Yabancı dil öğretimini Afganistan örneği üzerinden saha gözlemlerimizle sunmaya gayret ettik. Afganistan’ın etno-kültürel yapısını, bu yapının Afgan halkına etkilerinin neler olduğunu, yabancı dil öğrenme arzusunu ve bu yabancı dillerin içerisinde Türkçenin yerinin ne olduğu resmetmeye çalıştık. Ayrıca Afganistan’da Türkçe öğretiminin dününü, bugününü ve yarınını ele aldık. Bu kapsamda Türkçe öğretiminin ülke genelindeki görünümü, üniversitelerde, kurslarda, özel okullar ve devlet okullarındaki durumunu tahlil ettik. Ayrıca Afgan halkının dil öğrenme arzusunda neden Türkçe sorusunun cevabını araştırdık. Türkçe öğreniminin eğitim ortamlarının dışında hangi öğelerle yapıldığını gözlemlerimize dayalı ifade etmeye çalıştık. Afganistan’ın etnik yapısını ve bu yapı içerisinde Türk soyluların sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi ve eğitim durumunu saha gözlemlerimizi de katarak yansıtmaya çalıştık.