Güdü ve İçerik Açısından İlk Yetişkinlik Dönemindeki Bireylerin Duaları ve Dualara Yansıyan İhtiyaçlar: Mardin Örneklemi - Ersoy, İremnur (3. Türkiye Sosyal Bilimler Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı, 2023)
Dua, temelde kişinin Allah ile konuşması ve ondan yardım talep etmesidir. Bu anlamda duayı harekete geçiren güdüler ihtiyaçlar ve isteklerdir. Buna göre dua, kendi gücünün sınırlı olduğunu fark eden bireyin, bir yandan arzularına ulaşabilmek, diğer yandan korkularından kurtulabilmek için her şeye gücü yeten bir varlığa sığınmasıdır. Bu nedenle birey dua ederken gerçek ya da olası sorunlarını dile getirmektedir. Çalışmanın hareket noktasını bu düşünceler oluşturmaktadır. Alanyazında yaşam boyu gelişim çerçevesinde ele alınan önemli dönüm noktalarından biri olan ilk yetişkinlik dönemi, psikolojik olarak yaşamın en doyumlu ve bir o kadar da yıpratıcı yıllarını oluşturmaktadır. Araştırmanın temelini oluşturan dua kavramı bireyin maddeyle Tanrıyla olan bağına dair de ipuçları vermektedir. Dolasıyla bu dönemdeki bireylerin dualarını incelemek, elde edilen veriler doğrultusunda ihtiyaç ve isteklerini tanımlamak, bu dönemdeki bireyleri anlamak açısından önem arz etmektedir. Bu çalışma; günümüz post-modern dünyasında, ilk yetişkinlik dönemindeki bireylerin, dostluk kazanma karşısında yalnız kalma evresinde önemli bir krizle yüzleşmeleri muhtemel olan 18-25 yaş grubundaki Mardin ili özelinde gençlerin günlük hayat içerisinde “niçin”, “ne zaman” ve “hangi istekler/e” dua ettiklerinin araştırılmasından ibarettir. Araştırma 15.07.2023 – 18.07.2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı; ilk yetişkinlik dönemindeki bireylerin hem günlük hayat içerisinde Allah ile niçin irtibat kurmaya çalıştıklarını anlamak, hem de onların Allah'tan talep ettiği hususlardan hareketle sorunlarını tartışmaya açmaktır. Çünkü dua bireyin Allah'la iletişimini sağlayan bir olgu olduğu kadar, hem günlük hayatın sıkıntılarını ve mutluluklarını hem de geleceğe yönelik endişeleri ve beklentileri ihtiva etmektedir. Bu nedenle ilk yetişkinlik dönemindeki bireylerin dualarının analizi, onların sorun olarak kabul ettikleri hususların bir kısmının anlaşılmasına katkı sağlayabilir. Çalışmada nitel araştırma deseni tercih edilmiştir. Çalışmanın araştırma grubu Mardin ilidir, kartopu yöntemi ile ulaşılan 30 katılımcı ile birebir görüşme ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara açık uçlu üç soru yöneltilmiştir. Elde edilen veriler kümeleme analizi ile gruplandırılmış, içerik analizi ile çözümlenmiştir. Çalışmanın neticesinde ilk yetişkinlik dönemindeki bireylerin dua etmesindeki önemli faktörler saptanmıştır. İlk yetişkinlik dönemindeki bireylerin “niçin”, “ne zaman” ve “ne tür isteklerle” dua ettikleri meselesine yansıyan sorunları 3 ana başlıkta topladığımızda ortaya çıkan sonuç şu şekildedir: ekonomik sıkıntılar, gelecek kaygısı ve “yarış atı” tabiriyle ifade edilebilecek hız eksenli yaşantıya adapte sürecinde yaşanan krizler. Yaşadıkları ve çözüm bulmakta güçlük çektikleri bu krizler neticesinde kaygıları, korkuları, zaafları ve çaresizlikleriyle baş edebilmek için her şeye gücü yeten, şefkatli ve merhametli yaratıcıyla ruhsal bir iletişim kurdukları saptanmıştır. Bu durum, Pargament'in de ısrarla vurguladığı gibi ister bireysel ister sosyal içerikli olsun, yaşanan problemlerle baş edebilme hususunda dinin önemli bir işlev üstlendiğini ortaya koymaktadır.