Leone Caetani'nin Annali Dell’Islām Adlı Eserinde Kur’an-ı Kerim’in Mushaf Hâline Getirilmesi Hakkındaki Görüşleri - Ergenekon, Beyzanur (3. Türkiye Sosyal Bilimler Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı, 2023)
Batı ülkelerinde ortaya çıkan oryantalizm kapsamındaki araştırma ve incelemeler 17. yüzyılın son çeyreğine doğru sistematik bir hale gelmiştir. Akabinde de 19. yüzyılın başlangıcından itibaren müsteşriklerin İslamiyet’i konu edinen yayınların sayısı gün geçtikçe artmıştır. Hollanda, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde başlayan doğu araştırmaları İtalya bilim adamlarının da dikkatini çekmiştir. İtalya oryantalizminin temsilcilerinden biri de Leone Caetani’dir. Pozitivist, materyalist, makyavelist ve darwinist olan Caetani’nin Hz. Peygamber’in hayatını kendi düşüncelerine göre kaleme aldığı Annali Dell’Islām adlı eseri 1924 yılında Hüseyin Câhid Yalçın tarafından Türkçeye İslam Tarihi adıyla tercüme edilmiştir. Önyargılı bir düşünceyle yazılan bu kapsamlı eser, İtalya’da İslam hakkındaki araştırmaların temel dayanağı olan bu çalışma, birtakım çevreler tarafından büyük bir beğeniyle takip edilirken, bir taraftan da Türkiye Cumhuriyeti ilmî çevrelerinde büyük bir infiale sebep olmuştur. Caetani’nin Annali Dell’Islām adlı eserini meydana getirirken İslam tarihinin temel kaynaklarından azami ölçüde faydalanmıştır. Ancak, Caetani’nin Hz. Peygamber’in hayatı ile ilgili incelemeleri sonucunda verdiği bilgilere bakıldığında temel kaynaklardaki bilgilere aykırı değerlendirmeler yaptığı anlaşılmıştır. Ceatani’nin, Müslümanların şüpheye yer vermeyecek şekilde kutsal olarak kabul ettiği değerler hakkında gerçek olmayan ifadeler kullanması ve çelişkilere düşmesi eserine yöneltilen eleştirilerin başlıca sebeplerindendir. Çalışmamızın amacı ise Müslümanların sahip olduğu en güvenilir dini kaynak olan Kur’ân-ı Kerîm’in cem edilmesi sürecinde meydana gelen gelişmeler hakkında Caetani’nin eserini incelediğimizde, İslâm, Hz. Muhammed, onun sünneti ve ashabı hakkında hakarete varan bir tavır sergilediği araştırmalar sonucunda görülmüş ve ilgili konularda ki iddiaların, İslam tarihinin temel kaynaklarına göre hakikatle bağdaşmadığı tespit edilmiştir.