Din Psikolojisi Anabilim Dalı - Doğan, Hümeyra Ahsen (Felsefe ve Din Bilimleri Rehberi, 2024)
Tarih boyunca insan, kendi varlığı, varoluş nedeni ve hayatın amacı, çevresindeki varlıklarla olan ilişkisi, günlük yaşamın problemleriyle nasıl başa çıkması gerektiği hakkında çeşitli sorulara cevap aramıştır. Günlük yaşam deneyimlerinden yola çıkarak sorulan bu sorular, psikoloji biliminin ilgilendiği konuları içermektedir. Özellikle 19.yüzyıldan itibaren dünya çapında savaş, salgın, kriz ve teknik ilerlemeler insanın bu sorgulayışlarını artırmıştır. Psikoloji tam da böyle bir ortamda ihtiyaç odaklı olarak gelişim göstermiştir. Din psikolojisinin kurucuları olarak anılan Wilhelm Wunt, William James, S. Hall, gibi isimler de o dönemlerde din olgusu ile ilgilenmişlerdir. Wunt, kültürel psikoloji konularında çalışmış ve kültürün önemli unsuru olan din konusunda da yorumlar yapmıştır. Yine W. James dini tecrübe kavramlaştırmasıyla ve verdiği çeşitli konferanslarla din psikolojisinin psikoloji içindeki görünürlüğünü artırmıştır. Ancak din psikolojisinin bir bilim dalı olarak ortaya çıkış bu yıllarda olmamış 19.yüzyılın sonlarına, modern dönemlere dayanmıştır. Bu bölümde en temelde din psikolojisinin bilim olma süreci incelenecektir. Din psikolojisinin gelişmesine katkısı olmuş bilim insanları tanıtılacak ve bu bilimin yararlandığı temel kaynaklar hakkında bilgi verilecektir. Ardından din psikolojisinde lisans dönemi sonrasında eğitim ve araştırma imkanları tanıtılacaktır. Psikoloji ve din psikolojisinde ulusal ve uluslararası camiada yayın yapan önemli dergilere yer verilecektir. Son olarak din psikolojisinin, diğer ilahiyat bölümleriyle ve ilahiyat dışındaki sosyal bilimlerle olan ilişkisi hakkında bilgi verilecek ve Türkiye dışında din psikolojisi anabilim dalının yerinden bahsedilecektir.