‘Hz. Peygamber (s.a.v.) ve Liderlik’ Bildirisine İtirazî Bir Derkenar - Yaman, Ahmet (Din ve Liderlik, 2024)
Düzenlediği sempozyum, çalıştay ve konferans boyutlu ilmî toplantılar ve yayımladığı eserler ile İslâmî ilimlerin canlılığına katkı sunmaya devam eden Kur’an Araştırmaları Vakfı, bu defa yine çok önemli bir konuyu, Din ve Liderlik meselesini müzakereye açmış bulunuyor. Medyûn-i şükran olduğumuz bu sürekli ve nitelikli çalışmaları dolayısıyla KURAV’ımızı gönülden tebrik ediyor, çalıştayın kıymetli katılımcılarını muhabbetle selamlıyorum.Hz. Peygamber’in maddî-dünyevî bir iktidar yani devlet hedefi yok muydu?Müzakere sadedinde, değerli dostum Prof. Dr. Adem Apak Bey’in özlü tebliğine itirazî bir derkenar edeceğim.Tebliğin hemen ilk sayfasında “Esasında Allah Rasûlü (s.a.v.) hiçbir zaman maddî-dünyevî bir iktidar hedefinde olmamıştır. Bu da hemşehrilerinin kendi putlarına dil uzatmama koşuluyla ona Mekke riyasetini teklifi götürdüklerinde, onun “Güneşi sağ elime ve ayı da sol elime verseniz, yine de davamdan vazgeçmem!” demesinden açıkça anlaşılır… Ancak Medine dönemindeki şartlar ve daha önce Mekke döneminde karşı karşıya kaldığı problemler onun için devleti zorunlu kıldığı için hicretten sonra Medine’de bir devlet oluşumuna gidilmiştir” denmektedir.