İslam’ın Pozitif Psikolojiye Katkısında Affedicilik Kavramı - Şahin, Elif; Köylü, Mustafa (4. Türkiye Sosyal Bilimler Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı, 2024)
İnsanlar yaşamları boyunca pek çok olumlu ve olumsuz durumlarla karşı karşıya kalırlar. Bireylerin bu gibi durumlarda pozitif yaşantıyı elde edebilmesi ve yaşadığı durumu anlamlandırarak hayatına devam etmesi ruh sağlığı açısından son derece önemlidir. Klasik psikolojinin sorun odaklı yaklaşımına karşı çıkan pozitif psikoloji, insanın sadece hastalıklarla mücadele ederek sağlıklı bir yaşama kavuşmanın ötesinde iyi oluş halini ve mutluluğu da hedeflemektedir. Pozitif psikoloji, insanlar için daha iyi bir yaşam sunmaya ve daha anlamlı yaşamaya yardımcı olur. Son zamanlarda pozitif psikolojinin savunduğu değerlerle İslam’ın ortaya koyduğu ahlaki değerler arasındaki ilişkiyi inceleyen çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bu bağlamda “affedicilik” değeri hem pozitif psikoloji hem de İslam tarafından bireyin iyi oluşuna doğrudan etki eden bir değer olarak kabul edilmektedir. Genel olarak dünya üzerindeki bütün dinlerin ve bilhassa da İslam’ın ahlaki değerlere yaptığı vurgu, bireysel yaşantı ve toplumsal hayatta ahlaki değerlerin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Psikolojinin insan davranışlarını inceleme konusundaki olumsuz tavrı da son zamanla olumlu olan ahlaki özelliklere yönelmiştir. İnsanın olası en iyi oluş fiilini, yani bir birey olarak toplumun yararını gözettiği eylemleri dini bir perspektiften değerlendirmek ve bu eylemlerin affedicilik değeri açısından incelenmesini sağlamak bu bildirinin temel amacı olmuştur. Bildiri temel olarak iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda kısaca pozitif psikolojinin tarihi gelişimi ve içeriği ele alınırken, ikinci kısmında da İslam dininin bireysel ve toplumsal hayat için son derece önemli olan “affedicilik kavramı” pozitif psikoloji çerçevesinde ele alınacaktır. Bu bildiri hazırlanırken tarama yöntemi kullanılarak başta ayet ve hadisler olmak üzere, modern psikolojinin verilerinden de yararlanılmaya çalışılmıştır.