Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki Aleviliğin Siyasallaşması Üzerindeki Etkileri - Neslinebi, Seyfeddin (4. Türkiye Sosyal Bilimler Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı, 2024)
Alevilik, Yüzyıllardan beri Anadolu’nun çözüm bekleyen en önemli sorunlarından biridir. Özellikle Cumhuriyet döneminden itibaren Alevilik inancına yönelik baskılar artmaya başlamıştır. Bu nedenle, Türkiye’deki Alevilerin bir kısmı, hem söz konusu baskı politikalarının hem de karşılaştıkları ekonomik zorlukların bir sonucu olarak farklı coğrafyalara göç etmek zorunda kalmışlardır. Dolayısıyla, Aleviler göç ettikleri yerlerde inanç, gelenek ve göreneklerini devam ettirebilmek için sivil toplum örgütleri ve dernekler kurmuşlardır. Özellikle Avrupa’daki Dernekler, sadece kendi üyeleri değil aynı zamanda Türkiye’deki aleviler ve Alevilik üzerine de ciddi etki etmeye başlamışlardır. Zira söz konusu dernekler hem Avrupa’daki sivil toplum örgütlerinin hem de AB’nin Aleviler konusundaki farkındalıkları ve duyarlılıklarının artmasını sağlamaya çalışıyorlardı. Bununla birlikte söz konusu Alevi Sivil Toplum örgütleri AB’nin Alevilerin (özellikle Türkiye’deki Aleviler) insan hakları ve inanç özgürlüğü çerçevesindeki haklarının korunması ve genişletilmesi konusunda teşvik etmeye ve bu konuda daha fazla inisiyatif almasını sağlamaya çalışıyorlardı. Diğer yandan, 1999 yılında Türkiye'nin, AB adaylık başvurusu kabul edildi. Dolayısıyla AB'nin Türkiye üzerindeki etkisi artmaya başladı. Çalışma, 1999-2010 dönemini ele alarak, bu tarihlerde Türkiye’deki Aleviliğin siyasi kimliğinin inanç boyutundan daha fazla ön plana çıktığını ve bu sürecin AB'nin etkisiyle hızlandığını savunmaktadır. Çalışma, Alevilik, Şiilik ve Sünnilik tartışmalarına girmeden, Aleviliğin siyasal bir hareket haline dönüşümünü incelemektedir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş ve bu konuyla ilgili yazılmış kitaplar, makaleler, köşe yazıları ve konferans sonuçları gibi ikincil kaynaklardan yararlanılmıştır. Çalışma diğer Alevilik incelemelerinden farklı bir bakış açısı ile ele alındığından literatüre katkı sunmayı amaç edinmektedir.