Oryantalist Friedrich Schwally’nin ‘Kur’an Tarihi’ Adlı Eserinde İslam’ın Kökenine Dair İddialar - Yıldız, Hasan; Palabıyık, Muhammet Hanefi (4. Türkiye Sosyal Bilimler Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı, 2024)
Son iki yüzyılda İslam ve İslam’ın kökenine dair oryantalist araştırmacıların çalışmalarında ciddi bir artış yaşanmaktadır. Bu hususlarda birçok araştırmacının birbirinden farklı ve yeni iddialar ileri sürdüklerini gözlemlemekteyiz. Bu çalışma da Friderich Schwally'nin İslam'ın kökeni hakkındaki iddialarını Theodor Noldeke'nin görüşleriyle karşılaştırarak ele almaktadır. 1863 yılında doğup 1919 yılında vefat etmiş bir Alman Oryantalist olan Schwally, alanı itibariyle çok dilli bir araştırmacıdır. 1908 yılında tam profesörlüğe (Ordinary Professor) terfi eden ve birçok üniversitede dersler veren Schwally, Kur'an çalışmaları alanında eser veren ilk önemli oryantalistlerden biridir. Geniş çaplı bir Kur'an tarihi yazmaya başlayan Noldeke, hastalığı nedeniyle tamamlayamadığı çalışmasını, daha sonra öğrencisi olarak Schwally devam ettirmiş ve ancak ilk iki cildini tamamlayabilmiştir. Schwally'nin de tamamlayamadığı bu eser incelenince, İslam'ın kökenleri hakkındaki görüşlerinin önemli bir farklılık gösterdiği anlaşılmaktadır. Schwally, Kur'an'ın toplanması, çoğaltılması ve içeriği hakkında, şüphelerini göstermek için Ebu Bekir dönemiyle ilgili bazı iddialarda bulunur. Örneğin ona göre Kur'an'ın toplanmasının, Yemame Savaşı’ndan sonra Kur'an'ı ezberleyen sahabelerin vefat etmesi nedeniyle olması, Kur’an hakkında şüphe uyandırmaya yeterlidir. Ayrıca Zeyd b. Sâbit’in huruf-i mukatta‘a’yı, sûrelerin hangi Mushaf'tan alındığını göstermek için Kur'an'a yerleştirdiğine dair iddialar serdeder. Yine Schwally, Kur'an tarihi yanı sıra onun içeriğini de inceleyerek İslam'ın, orijinal olmadığını, geçmiş din ve inanç sistemlerinden bazı doktrin ve itikatların alınmasıyla ortaya çıktığını iddia eder. Bütün çabası İslam'ın uydurulmuş, üretilmiş ve çalınmış bir din olduğunu kanıtlamaktır. Çalışmamız Schwally’nin iddialarını dikkate alarak iki oryantalistin İslam'ın kökenine dair yaklaşımları arasındaki farkı ortaya koymayı hedeflemektedir. Bunu yapmak için, birbirlerinden nasıl farklılaştıklarını göstermek amacıyla, nitel ve tarihsel karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır.