Ön Söz - Hatiboğlu, İbrahim; Dr. Abdullah Demir (İmâm-ı Azam Ebû Hanîfe ve Düşünce Sistemi, 2025)
Büyük İmam Ebû Hanîfe, genel anlamda İslâm toplumunun bütününü, özel anlamda da adıyla anılan Hanefî İslâm düşüncesini çok erken bir dönemde şekillendiren mimarlardan birisidir. Hanefî fıkhı da, tutarlı düşünüş biçiminin nasslarla yoğrulduğu, insanın inanç-ibâdet-ahlâk, zahîr-bâtın dengesinin gözetildiği, zamanın süzgecinden geçerek sistemleşip ekolleştiği ve buna paralel olarak da evrensellik vasfını kazandığı bir anlayıştır. Bu yönüyle tarih boyunca olduğu gibi, bugün de farklı kültür ve medeniyetlerin barışık biçimde yaşamasının teminatı olmuştur. Hayatın her alanında hissedilen modernleşme dalgasının sistemli düşünceyi ve düşünce ekollerini ortadan kaldırmaya yönelik girişimlerine ancak bu vasfı kazanmış dü¬şünce biçimleri mukavemet edebilmiştir. 16–19 Ekim 2003 tarihinde Bursa’nın Mudanya ilçesinde tertip etmiş bulunduğumuz “İmâm-ı A’zam Ebû Hanîfe ve Düşünce Sistemi Sempozyumu” adlı ilmî toplantı ile bu, bir kez daha ispatlanmıştır. Geçmişte, Ebû Hanîfe ve Hanefî düşünce biçiminin mahiyeti üzerine pek çok şey yazılmış, pek çok şey söylenmiştir. Ne var ki, gerek Türkiye gerek İslâm dünyasının bütünü dikkate alındığında, seksene yakın katılımcının iştirakiyle gerçekleşmiş bu denli kuşatıcı bir bilimsel toplantı düzenlenmiş değildir. Ayrıca toplantı, bütün fikrî ve siyasî tartışmalara ve inkıraz dönemleri iddialarına rağmen, düşünce alanında Türkiye’nin bilimsel birikiminin katettiği mesafeyi yansıtması açısından da önemli bir veri olarak dikkate alınmalıdır.