Tasavvuf Kültüründe İmam-ı A’zam’ın Yeri - Kara, Mustafa (İmâm-ı Azam Ebû Hanîfe ve Düşünce Sistemi, 2025)
Saygıdeğer misafirlerimiz, mazeretimi arz edeyim; hadis öğretim üyemiz Akif Köten hocamızın kardeşi vefat etmiştir, onun cenaze merasimine katılmamız gerekiyor. Onun için sayın başkan ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyo¬rum.Müstefîd olmaz İmam A’zam olsa hâcesiBir kişi mahrûm olursa feyz-i istidattanFuâdîMezhepler ve tarikatlar bütün dinlerin ortak unsurlarındandır. Kutsal kitapların ifade ve tesbitleri ile bu metinleri insanlara ulaştıran peygamberlerin söz ve davra-nışları mezhepleşme ve tarikatlaşma gerçeklerinin temel sebeplerindendir. Çünkü insanoğlu aynı metinleri farklı yorumlayabilme gücüne sahip olan bir varlıktır.İnsanın kabiliyetlerini geliştiren, dinî meselelerin değişik boyutlarını derinleştiren, coğrafî-kültürel yapıya intibakı sağlayan mezhep ve tarikatlar fikir hürriyetinin uy-gulama alanları olarak da değerlendirilebilir. Farklı dinî metinlere değişik açılardan bakabilme özgürlük ve hoşgörüsünden beslenen bu ekollerin zaman içinde “kemik-leşme”leriyle birbirlerine düşman haline gelmeleri din ve kültür tarihinin acı ve dü-şündürücü gerçeklerinden biridir. Bu yobazlık bugün de insanoğlunun gündeminde¬dir. Mezhep kavgaları Doğu’da Batı’da maalesef devam etmektedir.