Ebû Hanîfe’nin Batı Hukuku’ndaki Yeri -Örnekleri ile Çözümsel Karşılaştırmalı Hukuk Araştırması- - Güler, Mehmet Nuri (İmâm-ı Azam Ebû Hanîfe ve Düşünce Sistemi, 2025)
Ebû Hanîfe’nin hukuk anlayışını sağlam olarak ortaya çıkarıp, günümüz hukuk aleminin yararlanmasına sunmak için, onu İslâm Hukuku terimleri ve anlayışları dışındaki günümüz hukuk terimleri ve anlayışları ile tercüme etmek ihtiyacı, bir problem olarak görülmüştür. Bunu karşılamak üzere, “Ebû Hanîfe’nin Hukuk Anlayı-şının Batılı (Avrupa) Hukuk Ekolleri Arasındaki Yeri” amaç edilmiştir. Bu amaç, bir çözümsel karşılaştırmalı hukuk araştırması ile gerçekleştirilmiş ve yayımlanmıştır ; ancak bunda, Ebû Hanîfe’nin, hemen hemen sadece görüşleri doğrultusunda bir belirleme yapılabilmiştir. Bu bakımdan, bu araştırmanın uygulamaya yönelik bir araştırmayla tamamlanması önerilmiştir. Bu amaçla, “Ebû Hanîfe’de Örnekleri ile Fiilen Yürürlükteki İslâm Hukuku ve Batılı (Avrupa) Hukukukundaki Yeri” çözümsel karşılaştırmalı hukuk araştırması olarak yapılmış, fakat henüz yayımlanmamıştır. İşte bu tebliğ metni, henüz yayımlanmamış Ebû Hanîfe’nin uygulamalarına yönelik böyle bir araştırmanın, “Ebû Hanîfe’nin Batı Hukuku’ndaki Yeri” şeklindeki bir özeti ol-maktadır. Bu tebliğin önemi, günümüz hukuk âleminin terim ve anlayışlarını tanıta¬rak, günümüz İslâm Hukukçusunun, kendini yalnızca İslâm Hukuku ile sınırlayan dar çerçevede bir hukuk uzmanı olmaktan çıkartıp, kendi hukukunu geliştirmedeki katkısını arttırmayı sağlamak istemesidir. Bu şekilde, “Ebû Hanîfe’nin Batı Hukuku’ndaki Yeri” adlı tebliğin amacı ve önemi belirtildikten sonra, konunun anlatımına girişilebilir.