Bir Disiplin Olarak Hukuk Günümüze Ne Söyler? - Kaya, Emir (2. Türkiye Sosyal Bilimler Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı, 2022)
İşlevsel ve yararlı bir uğraş olduğu yönündeki kesin kabullerin gölgesinde kalan hukukun bütüncül olarak yeterince sorgulanamıyor olmasından kurtulmak gerekmektedir. Hukukun nasıl bir akademik disiplin olduğu, (sosyal) bilim olup olmadığı, bilim değilse ne tür bir uğraş olduğu, hukukun mahiyetinin günümüzün toplumsal ve siyasi olguları ve ihtiyaçları aynasında ne anlama geldiği önemli sorulardır. Bu soruların cevaplanmasıyla hukuk disiplinini şekillendiren algıların, kabullerin ve alışkanlıkların sorgulanarak daha derinlikli, tutarlı, yararlı ve hikmetli bir hukuk nosyonunun inşası mümkün olabilecektir. Bu doğrultuda hazırlanan tebliğ, yurt dışında ve Türkiye’de hukukçular arasında doğal katılımlı gözlem imkânı bulmamızdan istifadeyle betimleyici, eleştirel ve reçete yazıcı bir yaklaşımla tespitlerimizin paylaşılmasına dayanır. Siyasi gücün işlevsellik beklentisinin kalıpları içinde sıkışmış olan mevcut hukuk algısının felsefi ve sosyolojik kısırlığı sebebiyle umulan tatmini doğurmaması karşısında daha olgun bir hukuk nosyonunun geliştirilebilmesi için mevcut hukuk algısının sorunlarının tespit edilmesiyle işe başlanılmalıdır. Hukuk sorunlarının en önemli nedenlerinden biri hukuk adı altında üretilen ve yaygınlaştırılan algılardır. Hukukun devlet merkezli, aşırı resmi, formel, özsüz, maneviyatsız, teknik bir doktrin olarak işlenmesi hukuku sosyal bilim olmaktan çıkarmakla kalmamakta, hukukun toplumsal zeminde de fayda kadar zarar doğurmasına yol açmaktadır.