Kudüs’ün Eğitici Yüzü: Çocuklar İçin Kudüs’e Dair Oyun ve Materyallerin İncelenmesi - Soslu, Melike (19. Yüzyıldan Günümüze Kudüs Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı, 2025)
Bu çalışma, geleceğin teminatı olan çocuklarımızın Kudüs’e dair tarihî, kültürel ve dinî mirası öğrenmesini kolaylaştırmak için kullanılan eğitici oyun ve materyalleri incelemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma kapsamında, özellikle çocukların kolayca erişebileceği, eğlenirken öğrenmelerini sağlayacak oyunlar, hikâye kitapları, dijital uygulamalar ve görsel materyaller gibi araçlara odaklanılmıştır. Aynı zamanda, bu araçların Filistin’e ve Kudüs’e dair bilinç oluşturma üzerindeki etkileri ele alınmış ve daha kapsamlı projeler için yol haritaları önerilmiştir. Çalışma, bu konuda farkındalık oluşturmayı ve yeni projelere ilham vermeyi hedeflemektedir. Bu çalışmada, Kudüs ile ilgili çocuklar için geliştirilmiş eğitici oyun ve materyallerin incelenmesi amacıyla nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma, aşağıdaki adımları içeren bir süreçten oluşacaktır: 1. Materyal Toplama: Çocuklar için hazırlanmış eğitici oyunlar, kitaplar, dijital uygulamalar, posterler ve diğer görsel materyaller toplanacaktır. Bu materyaller, çeşitli eğitim kurumları, kültürel dernekler ve dijital platformlardan elde edilecektir. Ayrıca, çocuklara yönelik eğitimde kullanılabilecek materyallere dair literatür taraması yapılacaktır. 2. İçerik Analizi: Toplanan materyallerin içerikleri, Kudüs’e dair sundukları bilgiler, eğitsel değerleri, kültürel anlam taşıma düzeyleri ve çocukların gelişim düzeyine uygunlukları açısından analiz edilecektir. Bu analiz, materyallerin çocuklara tarihi, kültürel ve dini bilgileri nasıl sunduğunu değerlendiren bir çerçeveye dayanacaktır. 3. Eksikliklerin Tespiti: Mevcut materyallerin içeriği, etkinliği ve kullanım kolaylığı göz önünde bulundurularak, hangi alanlarda eksiklikler olduğu tespit edilecektir.4. Yeni Projelerin Geliştirilmesi: Eksikliklerin giderilmesine yönelik projeler önerilecek ve çocukların Kudüs hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlamak amacıyla oyun tabanlı öğrenme, interaktif materyaller ve görsel içerikler gibi araçlarla desteklenecek yeni projeler tasarlanacaktır. 5. Veri Analizi: Araştırma sürecinde elde edilen veriler tematik analiz yöntemi ile değerlendirilecektir. Bu, materyallerin ve oyunların çocuklar üzerindeki etkilerini belirlemeyi amaçlayan bir analiz süreci olacaktır. Bu çalışma, Kudüs’ün kültürel ve dini önemini çocuklara tanıtmanın yollarını araştırmış ve bu doğrultuda eğitici oyunlar ve materyallerin etkisini incelemiştir. Mevcut materyallerin analizi sonucunda, özellikle çocukların eğitim seviyesine uygun içeriklerin eksik olduğu, daha fazla etkileşimli ve eğitici materyale ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir. Eğitim materyalleri, çocukların sadece bilgi edinmelerine değil, aynı zamanda bu bilgileri oyun ve etkileşim yoluyla içselleştirmelerine olanak sağlamaktadır. Bu bağlamda, önerilen projelerle çocuklar için daha zengin, etkileşimli ve öğretici içeriklerin geliştirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Sonuç olarak, Kudüs’ün tarihi, kültürel ve dini zenginliklerinin çocuklar tarafından daha iyi anlaşılması, gelecekteki nesillerin bu topraklara dair duyarlı ve bilinçli bireyler olarak yetişmesine katkı sağlayacaktır. Bu çalışma, bu alandaki eksiklikleri gidermek ve yeni projeler geliştirmek için bir temel oluşturmayı amaçlamaktadır.