Radikal Tapınak Gruplarının Aksa Tufanı Sonrası Mescıd-İ Aksa’ya Gerçekleştirdikleri Baskınlar - Tüzgen, Akile Serra (19. Yüzyıldan Günümüze Kudüs Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı, 2025)
Yahudi geleneğinde M.S. 70 yılında Tapınağın ikinci defa yıkılmasının ardından, Yahudilerin tekrardan sürgüne gönderilmelerinden sonra III. Tapınağın inşasının ve kurtuluşun Tanrı tarafından gönderilecek bir Mesih’le gerçekleşeceği inancı genel kabul görmüştür. Bu inanç doğrultusunda Yahudiler dualarında Tapınağa yer verse de pasif bir şekilde bekleyiş dönemine girmiş ve toplu bir şekilde Kudüs’e, Tapınağa dair bir eylemden uzak durmuşlardır. Modern dönemde başta Avrupa’da olmak üzere bütün dünyada yaşanan dini ve sosyal pek çok olay sonucunda Yahudiler arasında da farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Bu dönem itibariyle geleneksel pasif tutum terk edilerek toplu bir şekilde dini saiklerle Filistin topraklarına gidişler başlamış, Tapınağa dair yorumlar yapılmıştır. İsrail devletinin kurulmasıyla da bu görüşler daha sesli bir şekilde dile getirilmeye başlamıştır. İsrail’de ortaya çıkan ve isimlerinden de anlaşılacağı üzere Yahudi tapınağını inşa etmeye çalışan radikal Tapınak Grupları, günümüzde Mescid-i Aksa’ya gerçekleştirilen bütün baskınları organize etmektedir. Sayıları yaklaşık altmış olan bu gruplar, 7 Ekim 2023’te başlamasına sebebiyet verdikleri Aksa Tufanı savaşı ile Mescid-i Aksa’ya gerçekleştirdikleri baskınları yoğunlaştırmıştır. Dini Siyonizm kanadında olan Tapınak Grupları, savaş ile birlikte dini ve siyasi sembolü artan Mescid-i Aksa’daki her türlü eylemlerini oradaki Yahudi varoluşu olarak görmüş, bu eylemleri dini olarak temellendirmiş ve tapınağın inşası için tüm fırsatların hazır olduğunu düşünerek provokasyonlarını arttırmıştır. Bu bakış açısıyla 2023 senesinin aralık ayında kutlanan Hanuka’dan 2025 senesinin ocak ayında kutlanan Hanuka’ya kadar Mescid-i Aksa’da Yahudi bayramları, Tapınağın Manevi İnşası projesi kapsamında Tapınak olduğunda nasıl kutlanması gerekiyorsa o şekilde kutlanmıştır. Bu kutlamalar sırasında Aksa’da her türlü ihlal gerçekleştirilmiş, İslami mukaddesata zarar verilmiş ve Müslümanların dini anlamda özel günleri, kutsalları defaatle ihlal edilmiştir. Tapınak Grupları’nın provakatif söylemleri Mescid-i Aksa’nın yandığı videoların paylaşılarak çok yakında bunun gerçekleşeceğini söylemeye kadar gitmiştir. Bu bildiride tüm dünyada çeşitli alanlarda değişim ve dönüşümlere sebep olan Aksa Tufanı sonrası Tapınak Grupları’nın özellikle de Yahudiler için dini ve siyasi anlamda önemli günlerde Mescid-i Aksa’ya gerçekleştirdikleri baskınlar ele alınacaktır. Mescid-i Aksa’daki mevcut statükonun değişmesi için kullanılan bu baskınlar bağlamında Mescid-i Aksa’da yaşanan ihlaller, gerçekleştirilen ritüeller, bu gruplara verilen siyasi destekler, Trump’ın başa gelmesi sonrasında Hıristiyan Siyonistlerden de artacak destekle ileri tarihlerde yapılaması hedeflenen planlar ve bunun sebep olabileceği durumlar değerlendirilecektir. Değerlendirmede Tapınak Grupları arasında en radikal söylemleriyle öne çıkması sebebiyle Beyadenu (Elimizde) grubunun çalışmalarına daha fazla odaklanılacaktır.