Güney Afrika’daki İlk Muvazzaf Osmanlı Başkonsolosu: Ohannes Majakyan Bey (1867-1941) - Gençoğlu, Halim (2. Türkiye Sosyal Bilimler Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı, 2022)
Osmanlı Devleti'nin Güney Afrika'daki ilk muvazzaf diplomatı Ohannes Majakyan Bey, diplomatik hizmetlerinin yanı sıra Ermeni kökenli bir vatandaşın Türk-İslam imparatorluğunu temsil ederken ne kadar başarılı olabileceğini göstermiştir. Ohannes Bey’in Güney Afrika’da özellikle Balkan Savaşları’nda Osmanlı ordusu adına müslümanlardan ve hatta yahudilerden topladığı yardımlar Osmanlılık fikriyatının belki en müşahhas tezahürlerindendir. Ohannes Majakyan Bey’in Trablusgarp Savaşı’nda İtalyanlara karşı savaşan Türk ordusu için Güney Afrika müslümanlarından topladığı bağışlar Afrika’da Osmanlı Hilafet makamına duyulan saygının bir tezahürüdür. Ohannes Majakyan Bey’in Güney Afrika’da gazete manşetlerine yansıyan bu faaliyetleri onun Ermeni kimliğine değil liyakat esaslı bir yaklaşımla ülkesine hizmet ettiğinin en iyi örneklerinden biriydi. Osmanlı Devleti Sahra Altı’nda görev yapan ilk muvazzaf diplomatı Ohannes Majakyan Bey’den fevkelade yararlanmış ve onu hizmetlerinden ötürü defaatle mükafatlandırmıştı. Bu çalışmada Sahra-Altı Afrika’da Osmanlı bayrağını dalgalandıran ve bir diplomasi örneği veren Osmanlı Devleti’nin bir diplomatının faaliyetleri Güney Afrika ve Osmanlı arşiv belgeleri ışığında ele alınacaktır.