Çağdaş Batı Literatüründe Kur’an Metnine Yaklaşımlar: Metin Bütünlüğü Arayışları - Kabakcı, Ersin (1. Türkiye Sosyal Bilimler Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı, 2021)
19. yüzyıldan itibaren Batı merkezli Kur’an araştırmalarında en çok öne çıkan çalışma alanlarından birisi, Kur’an’ın metin yapısı olmuştur. 20. yüzyılın son çeyreğine kadar Kur’an’ın sistematik olmayan bir metin yapısına sahip olduğu yönünde hâkim bir kanaat bulunmaktadır. 1980’lerle birlikte ise Kur’an sûrelerinin belirli bir edebî bütünlüğe sahip olduğu varsayımı temelinde yeni yaklaşımlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Hatta bu çalışmalar, müstakil sûrelerin bütünlüğünü tespit etme girişimleriyle sınırlı kalmayarak, araştırma alanlarını sûre çiftleri ve sûre gruplarına kadar taşımıştır. Batılı çalışmalarda bu denli önemli bir evrilmenin nedenlerinin tespiti, oryantalizmin kurumsallaştığı 19. yüzyıldan başlayarak günümüze kadar uzanan bir süreç analizine ilâveten, bakış açısında meydana gelen bahsi geçen kırılmanın öncesi ve sonrası arasında mukayeseli analizle desteklenen bir incelemeye muhtaçtır. Bunun için öncelikle 19. yüzyıldan itibaren Kur’an araştırmalarında etkili tarihsel-eleştirel metotlar ve Kur’an araştırmalarında öne çıkan araştırmacılar ile sınırlı bir analiz gerçekleştirilmiştir. Müteakiben, Kur’an metninin bütünlüğüne yönelik çalışmaların arka planında hangi teorik ve metodolojik etkilerin bulunduğunu tespite matuf analizler konu edilmiştir. Bu bağlamda elde edilen teorik birikim üzerinden Kur’an’ın metin bütünlüğünü tespite yönelik öne çıkan yaklaşımlar, önde gelen araştırmacıların referans metinlerinden hareketle irdelenmiştir. Neticede, söz konusu çalışmaların akademik nitelikli ve daha ileri araştırmaları hak eden bir yöntem ve içeriği haiz oldukları sonucuna varılmıştır. Diğer yandan, ilgili çalışmalarda indirgemecilik, genellemecilik, tarihsel veri sıkıntısı ve eklektisizm gibi bazı eleştiriye muhtaç hususların bulunduğu tespit edilmiştir.