Teoride ve Pratikte İnsani Yardım: 1 - Dr. Abdullah Demir; Demir, İbrahim; Oruç, Muhammed; Bener Otacı, Elmas (2025)
Uluslararası İnsani Yardım Sempozyumu tam bildiri kitabı, insani yardım alanındaki teorik ve pratik çalışmaların kapsamlı bir derlemesi niteliğindedir. 06-08 Aralık 2024 tarihlerinde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (ULİSA) ev sahipliğinde düzenlenen sempozyum, Türk Kızılay, AYBÜ Teknoloji Transfer Ofisi ve Tiran New York Üniversitesi’nin ortak katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Bu kitap, insani yardımın ekonomi, siyaset, sosyoloji, psikoloji, sağlık ve ilahiyat gibi çok yönlü boyutlarına ışık tutan bildirileri bir araya getirmektedir. Kitapta hem teorik analizlere hem de saha uygulamalarına odaklanan çalışmalar yer almaktadır. İçeriği, günümüzde karşılaşılan insani krizlerin çözümü için önerilen yenilikçi yaklaşımları ve insani yardımın stratejik boyutlarını ele almaktadır.Sempozyum, dünyada yaklaşık 245 milyon insanın acil yardıma ihtiyacı olduğu bir bağlamda, bu alandaki önemli paydaşları bir araya getirmeyi başarmıştır. Kamu kurumları, uluslararası örgütler, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra akademisyenler ve uzmanlar, çeşitli disiplinlerden bakışlarla insani yardımın kritik yönlerini tartışma fırsatı bulmuştur.Kitapta yer alan 13 bölüm, yardımlaşmanın tarihi temellerinden dijital çözüm ve yapay zekâ destekli sistemlere kadar geniş bir perspektif sunmaktadır. Öne çıkan konular arasında Türkiye’nin insani yardım faaliyetleri, yeni afet yönetim sistemleri, insani yardımın dini ve sosyolojik boyutları, göç ve insani yardım ilişkisi ile modern teknolojilerin insani yardıma etkileri yer almaktadır. Bu çalışmalar hem akademik literatüre hem de saha çalışmalarına önemli katkılar sağlamaktadır.Doç. Dr. İbrahim Demir, Arş. Gör. Muhammed Oruç ve Arş. Gör. Elmas Bener Otacı editörlüğünde bu kitap, insani yardım alanında farklı disiplinleri bir araya getirerek, geleceğe yönelik insani yardım alanında stratejik konuların ve çözüm yollarının tartışılmasını amaçlamıştır. Tam Bildiri Kitabı, insani yardım çalışmalarına ilgi duyan herkese ışık tutacak önemli bir başvuru kaynağı sunmaktadır.