5. Türkiye Sosyal Bilimler Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı - Dr. Abdullah Demir; Demir, Abdullah (2025)
Türkiye Sosyal Bilimler Sempozyumu (TSBS), Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile Oku Okut Derneği iş birliğinde çevrim içi olarak düzenlenmektedir. 2021 yılından itibaren her yıl gerçekleştirilen bu sempozyum, sosyal bilimler alanında akademisyenler ile lisansüstü öğrencileri bir araya getirerek disiplinler arası etkileşimi güçlendiren ve akademik ekosisteme süreklilik kazandıran önemli bir platform hâline gelmiştir.25–31 Ağustos 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen beşinci sempozyuma felsefe, ilahiyat, psikoloji, sosyoloji ve tarih alanlarından 127 bildiri başvurusu yapılmıştır. Ön inceleme ve çift hakem değerlendirmesi sonucunda 86 bildiri kabul edilmiş; kabul oranı %67,72 olarak gerçekleşmiştir. Çift yazarlı çalışmalarla birlikte 28 kurumdan 100 araştırmacı sunum yapmış, toplamda 60 kurum ve kuruluştan 202 araştırmacı katkı sağlamıştır.Sempozyum, yalnızca bilimsel paylaşım zemini olmanın ötesinde, genç araştırmacılar için bir “uygulamalı bildiri yazma okulu” niteliği taşımaktadır. Özellikle yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden gelen bildiriler, Bilim Kurulu ve hakemler tarafından titizlikle değerlendirilmiş; bu süreçte 282 ayrıntılı geri bildirim raporu hazırlanarak yazarlarla paylaşılmıştır. Böylelikle sempozyum, araştırma kalitesini yükseltmeyi ve genç akademisyenlere rehberlik etmeyi hedeflemiştir.Etkinliğin dijital altyapısı, OJS tabanlı çift dilli bir sistem üzerine inşa edilmiş; bildirilerin özetleri, anahtar kelimeleri, video kayıtları ve katılım belgeleri kalıcı olarak erişime açılmıştır. Bu kitap, kabul edilen bildirilerin Türkçe ve İngilizce özetlerini içermekte; böylece sempozyum çıktıları uluslararası erişime açık, kalıcı bir akademik arşiv değeri kazanmaktadır.