Başlangıç: 2021
Yayın Türü: Bilimsel Açık Erişim Kitaplar

Açık Erişim Politikası

Oku Okut Yayınları, 5 Şubat 2021 tarihinde Oku Okut Derneği tarafından sosyal ve beşerî bilimler alanına ilişkin araştırma, derleme ve çeviri türü eserleri yayımlamak üzere kurulmuştur.

Oku Okut Yayınları; açık erişimli, gayri ticari, bilimsel yayıncılığı benimsemiştir. Başvuru sonrasında yapılan incelemelerde ve Yayın Kurulu’nca alınan kararda yayımı uygun görülen çalışmalar, e-kitap formatlarında ücretsiz olarak okuyucularımızla buluşturulmaktadır.

Oku Okut Yayınları; uluslararası yayıncılık standartları ve etik prensipleriyle uyumlu, yüksek kalitede kitapları açık erişimli olarak yayımlayarak sürekli genişleyen bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

Yazarlar, Oku Okut Yayınları tarafından yayımlanan çalışmalarının telif hakkına sahiptirler ve çalışmaları Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) olarak lisanslıdır. Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı, eserin ticari kullanım dışında her boyut ve formatta paylaşılmasına, kopyalanmasına, çoğaltılmasına ve orijinal esere uygun şekilde atıfta bulunmak kaydıyla yeniden düzenleme, dönüştürme ve eserin üzerine inşa etme dâhil adapte edilmesine izin verir. Okuyucular, orijinal çalışmaya tam olarak atıfta bulunmak ve ticari amaçlar için olmamak koşuluyla, kitapları indirebilir, kopyalayabilir, paylaşabilir ve değiştirebilirler.

Bilimsel yayın telif hakkı yazara aittir; Editöryal telif hakkı Oku Okut Yayıncılık'a aittir. Yeniden basımlardaki telif hakkı, çalışmanın dijital versiyonunu CC-BY-NC lisansı altında açık erişim sağlamak için Oku Okut Yayınları'na verilen izinle orijinal telif hakkı sahibine aittir.

Çalışmalar EPUB ve PDF formatında sunulacaktır.

OAI: https://yayin.okuokut.org/index.php/okuokut/oai

 

Oku Okut Yayınları, araştırma sonuçlarının yayılmasını destekleme politikasına uygun olarak arşiv politikasını duyurmaktan memnuniyet duyar:

  • Oku Okut Yayınları, yazarlara, bir makalenin kendi kendine arşivleme (yazarın kişisel web sitesi) ve/veya yayınlandıktan sonra kurumsal bir havuzda arşivleme için bir makalenin (yayıncı pdf) nihai yayınlanmış sürümünün kullanılmasına izin verir.
  • Yazarlar, makalelerini halka açık ve/veya ticari konu tabanlı arşivlerde kendi kendilerine arşivleyebilirler. Ambargo süresi yoktur ancak yayınlanan kaynak belirtilmeli ve dergi ana sayfasına veya makalelerin DOI'sine bir bağlantı ayarlanmalıdır.
  • Yazarlar makalenin çıktısını PDF belgesi olarak indirebilirler. Yazarlar makalenin kopyalarını meslektaşlarına herhangi bir ambargo olmaksızın gönderebilir.
  • Oku Okut Yayınları, makalelerin tüm sürümlerine izin verir (Gönderilen sürüm, kabul edilmiş versiyon, yayınlanmış versiyon) ambargo olmaksızın yazarın tercih ettiği bir kurumsal veya başka bir arşivde saklanacaktır.
  • Tetkik dergisi, kalıcı arşivler oluşturulmasına izin vermek için LOCKSS sistemi kullanmaktadır. Stanford Üniversite Kütüphanelerine dayanan LOCKSS Programı, kütüphanelere ve yayıncılara kalıcı ve yetkili sayısal içeriğe erişimi sağlamak için ödüllü, düşük maliyetli, açık kaynak dijital koruma araçları sunar. LOCKSS Programı, “çok sayıda kopyanın güvenliğini sağlama” ilkesi üzerine kurulmuş, kütüphanenin liderliğindeki bir dijital koruma sistemidir. LOCKSS Programı, açık kaynaklı uç uca dijital koruma yazılımı kullanarak kütüphaneleri geliştirir ve destekler.
  • Initiative for Open Citations: I4OC (Oku Okut Yayinlari)

 

Dergide Yayımlanan Versiyon        

Yayım Türü: Açık Erişim

OAI: https://tetkik.okuokut.org/tetkik/oai          

LOCKSS: https://tetkik.okuokut.org/tetkik/gateway/lockss

CLOCKSS: https://tetkik.okuokut.org/tetkik/gateway/clockss

RSS: https://tetkik.okuokut.org/tetkik/gateway/plugin/WebFeedGatewayPlugin/rss2

Ambargo Süresi: Ambargo süresi yoktur.
Açık Erişim Lisansı: CC BY-NC 4.0
Telif Hakkı Sahibi: Yazar(lar) telif hakkını korur.
Arşiv Yeri: Kurumsal Arşiv, Crossref, Dergi Web Sitesi, Kurumsal Site, Yazarın Kişisel Web Sitesi, Halka Açık ve/veya Ticari Konu Tabanlı Arşivler.
Politika Koşulları: Atıf ve alıntı standartlarına uyularak dergiye atıf yapılmalıdır. DOI ile yayıncı sürümüne bağlanmalıdır.

Hakem Süreci Sonunda Kabul Edilen Versiyon

Ambargo Süresi: Yok
Arşiv Yeri: Dergi Web Sitesi, Kurumsal Site, Yazarın Kişisel Web Sitesi, Halka Açık ve/veya Ticari Konu Tabanlı Arşivler.
Telif Hakkı Sahibi: Yazar(lar) telif hakkını korur.

Dergiye Gönderilen İlk Metin
Ambargo Süresi: Yok

Arşiv Yeri: Dergi Web Sitesi, Kurumsal Site, Yazarın Kişisel Web Sitesi, Halka Açık ve/veya Ticari Konu Tabanlı Arşivler.

Oluşturulma: 20 Mart 2022
Güncellenme: 04 Nisan 2022

Açık erişim yayıncılık nedir?
Oku Okut Yayınları, sosyal bilimlerde ve beşeri bilimlerde uygulandığı gibi, altın açık erişime kendini adamıştır. Altın AE, bir yayının kayıt versiyonuna ücretsiz, anında ve kalıcı çevrimiçi erişimdir. Tüm kitaplarımız çevrimiçi olarak okunabilir veya ücretsiz PDF olarak indirilebilir. Erişim taahhüdümüz, basılı ve diğer dijital sürümlerin fiyatlandırmasını da etkiler. Yayınlarımızı ve yazarlarımızın haklarını korumak için tüm materyalleri Creative Commons lisansı altında yayınlıyoruz.

Açık erişimde yayınlama, çalışmamı kötüye kullanıma açık hale getirir mi?
Oku Okut Yayınları, yazarların ve editörlerin çalışmalarının telif hakkını elinde tutmalarına izin verir. Tüm yayınlarımızı Creative Commons lisansı altında yayınlıyoruz. Creative Commons, en başından beri açık hareketi çevreleyen konuşmalara dahil oldu. Lisansları birçok açık erişim materyalini korumak için kullanılır. Oku Okut  Yayınları, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) kapsamında lisanslanmıştır.

Açık erişim kitap yayınlamanın maliyeti nedir?
Okurlar açık erişim kitaplara ücretsiz olarak erişilebilirler ancak kitapların üretilmesi tamamen ücretsiz değildir. Oku Okut Yayınları'nın yayın, hakemleme ve dizgi süreci, diğer bilimsel yayınevlerininden farklı değildir. Bu nedenle, yayınla ilgili maliyetler benzerdir. Yazardan kitap dizgi ücreti ve özel kapak tasarım ücreti alınır (750 TL). Bilimsel bir kitap üretmenin ortalama maliyetleri hakkında faydalı bir rapor için, “Açık Erişim Kitap Yayımlanmasının Maliyetleri: Şeffaf Bir Metodolojiye Doğru” konulu ITHAKA S+R Raporuna bakınız.