- TR
Chapter Page
Bursa Dağ Yöresi İnsanlarının Tarihi ve Kültürü
- TR
About the Book
Bursa Dağ Yöresi denildiğinde günümüzde Uludağ’ın güney ve güney batı kısımlarına tekabül eden Orhaneli, Büyük Orhan, Harmancık ve Keles ilçeleri akla gelmektedir. Burada yaşayanlar da Türkmen veya Dağlı olarak da isimlendirilmektedir. Bununla birlikte Bursa’da Türkmenler veya Yörükler sadece bu ilçeler içinde yaşamamaktadırlar. Başta Uludağ etekleri olmak üzere Bursa’nın hemen her ilçesinde Yörükler dağınık vaziyette farklı coğrafyalarda yaşamaktadırlar. Ancak yukarıda adı geçen Dağ ilçeleri kuruluşlarından itibaren dışarıdan sınırlı derecede göç almış olmaları sebebiyle asırlar boyu Türkmen kültür ve hayat tarzını devam ettirdikleri için Bursa söz konusu olduğunda Yörük Türkmen unsur ve kültürünün temsilcisi olarak kabul edilmişlerdir. Nitekim bu ilçeleri içinde barındırmak üzere Bursa’da Dağ-Der (Dağ Yöresi Kalkınma ve Dayanışma Derneği) adıyla köklü bir hemşeri kültür ve dayanışma derneği de faaliyet göstermektedir.
Bursa’daki dağ ilçeleri Orhaneli, Büyük Orhan, Harmancık ve Keles olarak bilinmekle birlikte esasından bu yöreler uzun asırlar boyu Orhaneli ismi altında anılmışlardır. Orhaneli’nden 1953 yılında Keles ilçesi ayrılmış, aynı şekilde 1987’de Harmancık ve Büyük Orhan ilçeleri de yine Orhaneli ilçesinden doğmuştur. Bu sebeple aslında adı geçen ilçelerin tarihinden bahsetmek Orhaneli tarihinden bahsetmek anlamına gelir.
Orhaneli, Bursa’nın güneyindeki engebeli düzlüklerde yer almaktadır. İlçenin dağlık kesimleri kayın, kızılçam, karaçam, meşe, ardıç ormanları ile kaplıdır. Adırnaz (Orhaneli, Kocasu çayı) ilçeden geçer. İlçe, ılıman Akdeniz iklimi ile Ege ve Marmara'nın kara iklimini taşımaktadır. İlçenin ekonomisi ise daha ziyade tarım ve hayvancılığa dayanır. Bilhassa çilek ve kiraz yetiştiriciliği bölgenin tarım ekonomisinde önemli yer tutar. İlçede hayvancılık da büyük gelir sağlamaktadır. Madencilik açısından oldukça zengin kabul edilen bölgede başta kömür olmak üzere linyit, manyezit, asbest, dolomit, talk, kalsit, feldspat, siyenit, kireçtaşı, olivin, demir içeren maden yatakları bulunmaktadır. Son zamanda bilhassa Bursa istikametinde zengin mermer yatakları tespit edilmiştir.
Copyright
Copyright (c) 2025 Oku Okut Press | Permission is required for commercial use.
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Downloads
Publication Information
-
Publication TypeChapter
-
Volume
-
Pages143-145
-
Published5 May 2025
-
Series
-
Series Position11
-
Categories
Apak, Adem. “Bursa Dağ Yöresi İnsanlarının Tarihi Ve Kültürü”. From History to the Present: The People of Bursa. ed. Cagfer Karadas - critical ed . 11/143-145. Symposium Books. Ankara: Oku Okut Press, 2025. https://doi.org/10.55709/okuokutyayinlari.457