A Research on the Relationship between Neighborhood and Religiosity: The Case of Ankara Altındağ Yıldıztepe Neighborhood
Komşuluk ve Dindarlık İlişkisi Üzerine Bir Araştırma: Ankara Altındağ Yıldıztepe Mahallesi Örneği
Yazarlar
-
Yüksek Lisans Öğrencisi Şuheda Nur Dişli Altınhttps://orcid.org/0000-0001-8323-0095
The fact that it is the first place where the individual starts socializing and encounters more than relatives makes neighborhood relations important. In addition to its social importance, the Islamic religion also emphasizes neighborly relations in verses and hadiths and states the rights and responsibilities of people towards each other. This importance stems from the fact that the social environment is always in interaction with the individual and the individual with the social environment. As a natural consequence of this interaction, the environment has some determining and limiting effects on the behavior of the individual. One of the most important elements among these effects is the mutual social support relationship between the individual and the society. In this respect, social support is extremely important in terms of making sense of the good and bad situations the individual is in and contributing to the individual in the coping process. This study aims to examine whether there is a significant relationship between individuals neighborhood ties and religiosity, social support and demographic variables. In this context, the research consists of the analysis of the effects of religiosity in terms of social support in the neighborhood relations of the interviewed individuals. While there are separate studies on neighborhood and religiosity in Turkey, there is no independent study examining the relationship between neighborhood and religiosity and social support. In this context, it is important to create social awareness and to contribute to the field of psychology of religion as a result of collecting and interpreting the information obtained. The research was conducted on women living in the Altındağ district of Ankara and was studied in two ways: practical and theoretical. In the application part of the research, the qualitative research method was applied and data were collected from 20 participants with the interview technique and the findings were interpreted with the descriptive content analysis method. The theoretical part is based on the fields of psychology and psychology of religion, and information, documents, and contents are used in accordance with the historical documentation technique. As a result of the research, a group of participants stated that there is a significant relationship between neighborhood and religion or religiosity and that they exhibit an attitude in their neighborhood relations according to the religious attitudes of the other person. A large majority stated that they do not pay attention to this because people today do not understand religion correctly and that there is an incomplete understanding of religiosity centered on worship in society. They stated that good moral principles such as trust, sincerity, benevolence, and patience are more decisive for them in their relationships because misunderstood religion is not reflected in people's lives as it should be.
* This study is extracted from my master thesis entitled “A Research On The Relationship Between Neighborliness And Religiosity (Ankara Altındağ Yıldıztepe Neighborhood Example)”, supervised by Prof. Dr. Behlül TOKUR.
Bireyin sosyalleşmeye başladığı ilk yer olması ve akrabalarından daha çok karşılaşması komşuluk ilişkilerini önemli hale getirmektedir. Toplumsal önemine ek olarak İslam dininde de ayet ve hadislerde komşuluk ilişkileri üzerinde fazlaca durularak insanların birbirlerine karşı hak ve sorumlulukları belirtilmiştir. Bu önem toplumsal çevrenin bireyle; bireyin de toplumsal çevre ile daima etkileşim halinde olmasından kaynaklanmaktadır. Bu etkileşimin doğal bir sonucu olarak çevre bireyin davranışları üzerinde belirleyici ve sınırlayıcı birtakım etkilere sahiptir. Bu etkiler içerisinde en önemli unsurlardan birisi de birey ve toplum arasında karşılıklı olarak gerçekleştirilen sosyal destek ilişkisidir. Bu bakımdan bireyin içerisinde bulunduğu iyi ve kötü durumları anlamlandırması, başa çıkma sürecinde bireye katkı sağlaması açısından sosyal destek son derece önemlidir. Bu çalışma; bireylerin komşuluk bağlarının; dindarlık, sosyal destek ve demografik değişkenlerle arasında anlamlı bir ilişki olup olmama durumunun ele alınmasını amaçlamaktadır. Bu bağlamda araştırma; mülakat yapılan bireylerin komşuluk ilişkilerinde sosyal destek açısından dindarlığın etkilerinin tahlilinden oluşmaktadır. Ülkemizde komşuluk ve dindarlık üzerine ayrı ayrı çalışmalar mevcut iken komşuluğun dindarlık ve sosyal destek ile ilişkisini inceleyen herhangi bir müstakil çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu bağlamda toplumsal açıdan bir farkındalık oluşturmak ve elde edilen bilgilerin toplanarak yorumlanması sonucunda din psikolojisi alanına katkı sağlayacak olması sebebiyle önemlidir. Araştırma Ankara’nın Altındağ ilçesinde yaşayan kadınlar üzerinden yürütülmüş olup uygulama ve teorik olarak iki şekilde çalışılmıştır. Araştırmanın uygulama kısmında nitel araştırma yöntemine başvurularak 20 katılımcıdan mülakat tekniği ile veriler toplanarak betimsel içerik analiz yöntemi ile bulgular yorumlanmıştır. Teorik kısmında psikoloji ve din psikolojisi alanları temel alınarak tarihsel dokümantasyon tekniğine uygun olarak bilgi, belge ve içeriklere başvurulmuştur. Araştırmanın sonucunda; komşuluğun din veya dindarlıkla ilişkisi bağlamında bir grup katılımcı anlamlı bir ilişki olduğunu ve komşuluk ilişkilerinde karşıdaki kişinin dini tutumlarına göre bir tavır sergilediklerini ifade etmiştir. Büyük bir çoğunluk ise buna dikkat etmediklerini çünkü günümüzde insanların dini doğru anlamadıklarını, toplumda ibadet merkezli eksik bir dindarlık anlayışı olduğunu dile getirmiştir. Yanlış anlaşılan dinin de gerektiği gibi insanların yaşayışına yansımamasından dolayı ilişkilerinde güven, samimiyet, yardımseverlik, sabır gibi güzel ahlak ilkelerinin kendileri için daha belirleyici olduğunu belirtmişlerdir.
* Bu çalışma Prof. Dr. Behlül TOKUR danışmanlığında halen çalışmakta olduğumuz “Komşuluk ve Dindarlık İlişkisi Üzerine Bir Araştırma (Ankara Altındağ Yıldıztepe Mahallesi Örneği)” başlıklı yüksek lisans tezi esas alarak hazırlanmıştır.
Telif Hakkı
Telif Hakkı (c) 2024 Oku Okut Yayınları
Lisans

Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
İndir
Yayın Bilgisi
-
Yayın TürüBölüm
-
Cilt
-
Sayfalar79-82
-
Yakında Yayımlanacaklar24 Ağustos 2024
-
Dizi
-
Dizi No.6
-
Kategori
Dişli Altın, Şuheda Nur. “Komşuluk Ve Dindarlık İlişkisi Üzerine Bir Araştırma: Ankara Altındağ Yıldıztepe Mahallesi Örneği”. 4. Türkiye Sosyal Bilimler Sempozyumu: Bildiri Özetleri Kitabı. ed. Abdullah Demir - critical ed . 6/79-82. Sempozyum Kitapları. Ankara: Oku Okut Yayınları, 2024. https://doi.org/10.55709/okuokutyayinlari.306